Пет. дец 1st, 2023

Našim novcem SNSD i SDA plaćaju narodnjake i derneke u preuranjenoj izbornoj kampanji

Izvršna direktorica Transparency Internationala (TI) u BIH Ivana Korajlić kaže da su do sada uputili 28 prijava Centralnoj izbornoj komisiji. Stranke i njihovi kandidati ne mare mnogo što zvanična kampanja još nije počela. Prve sankcije već su izrečene. Na biračkim spiskovima ponovo se nalaze mrtvi, a zabilježeni su i govori mržnje.

 

U razgovoru za portal Interview.ba Ivana Korajlić kaže da govorimo o plaćanju predizbornih skupova javnim sredstvima, tu prednjače SNSD i SDA.

 

SNSD je organizovao niz skupova i koncerata po Republici Srpskoj povodom dana neke opštine ili nekog grada. Na svakom se kao jedan od organizatora pojavio Vlado Đajić, koji je kandidat i koji je direktor Kliničkog centra RS. Također, bili su tu i glavni kandidati – Željka Cvijanović i Milorad Dodik, koji direktno pozivaju ljude na glasanje. Na nekim od tih manifestacija čak su zabilježene i blaže prijetnje građanima, u smislu da će na neki način trpiti posljedice ukoliko ne budu za njih glasali. Definitivno najgori primjer su bili Dani Opštine Čelinac, gdje su doveli četiri ili pet pjevača – Sašu Matića, Anu Bekutu. Dodik, Cvijanović i Đajić su pjevali, držali govorancije i pozivali ljude da glasaju, što nema nikakve veze sa specifičnim obilježavanjem Dana Čelinca. Još nemamo informaciju koliko su platili honorare za te izvođače, jer nije provedena javna nabavka”, kaže Korajlić i dodaje da je SDA  pod okriljem događaja Dani povratka, koji je podržalo Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe, takođe predstavljala svoje kandidate.

 

Na pitanje novinarke  Sanele Karaice da i imaju li uvid u podatke kompanija “Meta” o plaćenim reklamama političkih subjekata na društvenim mrežama i ko je potrošio najviše novca, Korajlić odgovara  da postoji pristup određenim podacima ali to ne daje kompletnu sliku utroška, nego samo okvirne iznose svake pojedinačne reklame i vrlo često ne sadrži sve reklame.

 

“Ono što smo evidentirali i prijavili CIK-u uglavnom su nam prijavili građani putem naše aplikacije „Reflektor“, koja služi upravo za prijavljivanje tih predizbornih nepravilnosti. Mi ćemo se svakako potruditi da i to uključimo u procjenu utroška. Prema iskustvima od ranije, mnogo se više potroši u kampanji nego što to stranke navedu u finansijskim izvještajima”.

 

Ivana Korajlić

 

Kada je riječ o slučajevima govora mržnje Centralna izborna komisija je skrenula pažnju da ne može pokrenuti postupak. Pokušaj CIK-a da sankcioniše govor mržnje van perioda izborne kampanje, u prošlom izbornom ciklusu, pao je na sudu.

 

“To je praktično dalo odriješene ruke strankama i kandidatima da govore šta hoće”, upozorava Korajlić dodajući da su i u ovom izbornom ciklusu njihovi posmatrači uočili niz nepravilnosti u vezi sa objavom biračkih spiskova, ali i pokušaj političkih stranaka da pred izbore nastoji zaposliti kadar koji će kasnije obezbijediti određeni broj glasova.

 

“To tako funkcioniše u školama, zdravstvu, svim javnim ustanovama, od lokalnog do najviših nivoa, ali i privatnim kompanijama koje  su povezane sa određenim političkim strankama. Apsolutno sve te pozicije u institucijama i posebno javnim preduzećima su stranačke i praktično se raspoređuju između stranaka. Ovo je, zapravo, samo naša ogoljena stvarnost”, zaključuje Izvršna direktorica Transparency Internationala (TI) u BIH Ivana Korajlić u intervjuu za Interview-u.

 

Jedan od derneka pod šatorom odigrao se nedavno i u Istočnom Sarajevu, na saboru porodice Elek gdje je domaćin bio Nedeljko Elek predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina” i direktor “Sarajevo- gas” a.d. Istočno Sarajevo, a društvo su mu pravili načelnik Pala Boško Jugović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, brojni ugledni članovi SNSD-a, ali i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je specijalno za ovu priliku sletio helikopterom u Podgrab, kako su ranije pisali mediji.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *