Novinari: Objavićemo imena svih poslanika koji budu glasali za kriminalizaciju klevete

Danas su se ispred Narodne skupštine okupili novinari koji se protive uvođenju izmjena u Krivični zakonik RS kojima bi se kriminalizovala kleveta.

 

“Došli smo ovde da još jednom uputimo apel narodnim poslanicima da vrate predlagaču nacrt o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, da glasaju po sopstvenoj savjesti, a ne po stranačkoj pripadnost protiv ovakvog nacrta zakona. Mi smo im ovdje ostavili jasnu poruku, olovke kojima oni neka pišu ukoliko usvoje ovakav zakon. Pisanje vijesti biće nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na vlastitoj koži”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

 

“Objavićemo imenom i prezimenom ko je od poslanika stao iza ovakvog represivnog zakona”, poručio je on.

 

“Oni kažu i sami da je manjkav zakon i da će se popravljati kroz javnu raspravu, ali oni danas glasaju za ovakav tekst nacrta zakona. Čak je i premijer rekao da to nije dobar tekst zakona i da se on velikim dijelom ne slaže sa onim što je napisano, a ipak ga je uputio u skupštinsku proceduru i ipak će ti narodni poslanici dići ruku za njega”, kazao je Vukelić.

 

 

Protiv novog zakona najviše se pobunila medijska zajednica, međutim kriminalizacija klevete opasna je za sve građane.

 

“Ono što je najopasnije je da više nećete imati slobodu govora u punom smislu te riječi. Stvara se zakonski temelj da možete biti procesuirani zbog svađe sa komšijom ili nekim od stranačkih oponenata ili nekim ko se ne slaže sa vašom političkom ideologijom. Možete na rođendanu govoriti o nekome i to može da čuje njegova porodica. Prema članu zakona koji je predložen, ukoliko porodica smatra da je oštećena, vi ne morate dokazivati istinitost ili neistinitost takvog navoda, vi ćete platiti rigoroznu kaznu, koja će ići u vrijednosti vašeg stana ili vaše kuće. Koliko su građani spremni da za izgovorenu riječ plate tako visoku cijenu?”, pitao je Vukelić.

 

IZVOR: Buka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *