OC „Jahorina“ troši još 12 miliona KM na javne nabavke

Olimpijski centar (OC) „Jahorina“ je najnovijom izmjenom i dopunom plana javnih nabavki predvidio trošenje dodatnih 11,7 miliona KM za nabavku roba i usluga, saznaje CAPITAL.

 

Kredit za uređenje ski bifea

Konkretno, Olimpijski centar na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Dejanom Ljevnaićem izmijenio je plan nabavki gdje su dodali nabavku unutrašnjeg uređenja objekata ski bifea na polazu žičare i upravne zgrade u Ski centru „Igrišta“, a za šta planiraju izdvojiti čak pet miliona maraka koje će obezbjediti iz vlastitih i kreditnih sredstava.

I dok je ova nabavka dodata, druge su izmijenjene, te su u većini slučajeva iznosi potrebni za njihovu realizaciju višestruko povećani.

Naime, za nabavku radova na osvjetljenju je prvobitno bilo predviđeno oko četiri miliona KM, da bi od avgusta do septembra taj iznos porastao za čak 4,8 miliona maraka, te sada sa osvjetljenje planiraju izdvojiti 8,8 miliona KM.

Ovaj iznos planiraju obezbjediti iz subvencija, koje su se uglavnom ogledale u državnoj pomoći, odnosno pomoći Vlade Republike Srpske.

Povećan je i iznos za izgradnju ski staze, te je umjesto prvobitno planiranih 1,5 miliona KM sada utvrđeno da će im za te svrhe ipak trebati 2,5 miliona maraka.

Za nabavku komponente žičare za povećanje kapaciteta šestosjeda Skočine im je najprije trebalo 550.000 KM, dok su sada utvrdili da će im zatrebati 1,1 milion maraka.

Nabavka kombija je najprije procijenjena na 200.000 KM, dok sada u te svrhe planiraju izdvojiti 300.000 maraka.

Kada je u pitanju nabavka depoa za skije, za njega je najprije planirano izdvajanje 300.000 KM, dok sada smatraju da će im trebati 400.000 maraka.

Za nabavku promocije su na početku predvidjeli 210.000 maraka, dok je sada vrijednost i te nabavke porasla za 100.000 KM,te ocjenjuju da će im ipak biti potrebno 310.000 maraka.

Jedina stavka gdje je vrijednost nabavke smanjena jeste nabavka putničkih teretnih vozila za koju je prvobitno predviđeno 300.000 KM, a sada ipak procjenju da im treba 200.000 maraka.

Podsjetimo, CAPITAL je nedavno objavio tekst u kojem je navedeno da je OC „Jahorina“ izmijenio plan nabavki tako što je vodosnabdijevanje i akumulaciju „Igrišta“ predvidio još milion maraka, iako je u taj projekat već uloženo oko šest miliona KM.

Iako je uprava OC „Jahorina“ ranije tvrdila da će u „Igrišta“ do kraja 2024. godine biti uloženo oko 32 miliona maraka, već do sada su ugovorene ili raspisane nabavke koje su premašile 55 miliona KM.

Najvrijedniji projekat na „Igrištima“ je svakako žičara u koju će biti uloženo 24,5 milion maraka, zatim sistem osnježavanja od 10,4 miliona KM, ali i pomenuto vodosnabdijevanje koje će sa posljednjim izmjenama u planu nabavki doseći gotovo sedam miliona maraka.

Uprava OC „Jahorina“ je ranije tvrdila da su ulaganja u Igrišta ovoliko premašila planiranu sumu jer je Olimpijski centar morao preuzeti obaveze lokalne zajednice.

Važno je napomenuti i to da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ranije, po anonimnoj prijavi, a na nalog Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu upadala u OC „Jahorina“.

Kako je CAPITAL i objavio SIPA je na „Jahorini“ izuzimala dokumentaciju vezanu za sumnjive nabavke.

 

IZVOR: Capital/Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *