Пет. дец 8th, 2023

Odbornici iz Istočnog Sarajeva odrekli se odborničkih naknada u korist nezaposlenih građana

???????

Na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo održanoj danas, odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o ukidanju odborničkih naknada do isteka njihovog mandata. Odbornici skupštinske većine predvođene SNSD-om, zajedno sa kolegama iz opozicionih partija usaglasili su se oko toga da će njihova odbornička primanja ipak više koristiti građanima koji se već 20 i kusur godina nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ili su zbog situacije izazvana virusom korona, zatvaranjem ugostiteljskih objekata, te poskupljenjem osnovnih životnih namirnica ostali bez jedinih primanja.

Meni je ovo treći mandat u gradskoj skupštini, još sam i odbornik u skupštini opštine Istočna Ilidža, dakle imam dupla primanja. Žao mi je da gledam građane koji su bez posla, i jedva nekako skupljaju novac da s prvim proljećnim danima popiju kafu u mom novootvorenom lokalu u Dečanskoj ulici. Siguran sam da će njima ovaj novac više koristiti”, rekao nam je jedan od odbornika SDS-a u Skupštini Grada Istočno Sarajevo.

Pošto sam ja odbornik, ali ujedno i direktor jedne od javnih ustanova u Gradu Istočno Sarajevo, smatram da je usvajanje ove odluke i te kako pozitivno za sve građane Istočnog Sarajeva. Meni ova primanja sad zaista ne trebaju jer sam, da bi SNSD imao skupštinsku većinu, odlučio da djelujem kao nezavisni odbornik, iako su mi građani dali povjerenje kao članu opozicione partije. Jasno vam je da nerado pričam o tome. Zbog medijskog linča kojem sam bio izložen morao sam se skloniti deset dana u svoju vikendicu na Jahorini,” izjavio je novinarima danas nezavisni odbornik u Skupštini grada. Primjer Grada odlučile su da slijede i svih šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo (Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Trnovo, Pale i Istočni Stari Grad).

Pitali smo i naše sugrađane šta misle o odluci gradske skupštine kojom će se novac namijenjem za oborničke naknade skupljati u budžetu i ravnomjerno raspodijeliti nezaposlenim građanima, a onda i socijalno ugroženim, višečlanim porodicama, penzionerima…

Iskreno, ne znam šta bih sa tog novca, ja sam već godinama na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i smatram da ne trebamo potcjenjivati rad ove ustanove koja je u prošloj godini našla posao za čak 16 sugrađana sa moje opštine, ja vjerujem institucijama Republike Srpske, tako i Zavodu”, rekao nam je A.Š. iz Vojkovića.

Penzioner sa Pala M.S. smatra da je ova odluka loša jer naši odbornici zaslužuju da budu adekvatno plaćeni za svoj rad. “Mislite da je lako sjediti u skupštinskim klupama i dizati ruku, i donositi odluke koju novu ustanovu i preduzeće osnovati, i ispuniti zahtjeve svih onih koji su glasali za vas, i zaposliti i njih i njihovu rodbinu. Uopšte nije, smatram da bi odbornički dodatak trebao biti povećan i zalažem se da nama penzionerima smanje penzije za 3% koliko su nedavno povećane, tih 6 KM meni ne znači ništa, a odbornicima će značiti”, zaključuje M.S.

ČLANAK JE SATIRIČNOG KARAKTERA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *