Opština Pale u ovoj godini planira nabavku tri vozila

Budžetom opštine Pale za 2022. godinu u iznosu od 15.942.500 KM, između ostalog, planirana je nabavka vozila za potrebe skupštine opštine, komunalnu policiju, kao i kombinovane mašine za opštinsku civilnu zaštitu.

Vrijednost nabavke je 275.000 KM

Opština Pale već posjeduje vozilo marke škoda octavia koje koristi skupština, a komunalna policija raspolaže dobro očuvanim vozilom, pa se postavlja pitanje zašto se opština u godini kada poskupljuju osnovne životne namirnice odlučuje da značajno poveća javnu potrošnju i to za čak 275.000 hiljada samo za nabavku vozila i mašine.

Opština Pale je već značajno uvećala javnu potrošnju povećanjem broja funkcionera, odborničke nadoknade, kreditnim sredstvima za javna ulaganja, ali i prijemom radnika kako u opštinsku administraciju, tako i u javne ustanove i preduzeća, dok su istovremeno smanjeni izvorni prihodi opštine. U izbornoj godini planirano je povećanje ukupnih rashoda za lična primanja što nagovještava da bi moglo doći do novog zapošljavanja radnika. 

Izdaci za investiciono održavanje , rekonstrukciju i adaptaciju objekata u 2022. godini rastu za  nevjerovatnih 918.000 KM u odnosu na prošlu godinu! Za razliku od ostalih opština u sastavu Grada, opština Pale izdvaja značajnija sredstva za medije, čak 100.000 KM.

Interesantno je da lokalna opozicija na ovako skrojen budžet nije imala značajnih javnih primjedbi prema predlagaču tj. načelniku opštine, i nisu reagovali na planiranu nabavku sku automobila i mašina.

“Iako je bilo za očekivati, vrlo je moguće da je posrijedi trgovina, da načelnik prihvati određene prijedloge opozicije, a da oni prihvate prijedloge vladajuće koalicije SNSD- Demos- SPS- US- NDP”, tvrdi naš sagovornik.

Protiv planiranog budžeta glasali su samo odborici PDP-a.

Vlast na čelu sa SNSD-om u kontinuitetu ima rast na stavci bruto plate i naknade u visini od milion maraka, riječ o neplanskoj potrošnji, dok u isto vrijeme nije realizovan nijedan infrastrukturni projekat koji je u predizbornoj kampanji obećan građanima Pala, smatra odbornik PDP-a u SO Pale Igor Tošić.

“Kada je riječ o budžetu planirana su novčana sredstva za nasipanje puteva i asfaltiranje velikog broja ulica dužine 20- 30 m, pa se postavlja  pitanje je li to sveukupni domet ove opštinske vlasti i jedini način da se priđe građanima Pala, ili nema dovoljno vizije šta je potrebno uraditi da bi građani mogli bolje da žive. Odbornici PDP-a nisu podržali budžet, jer smatramo da sveukupna potrošnja nije dobra”, kaže Tošić za SPIN Info podsjećajući da je načelnik obećao izgradnju nove gradske toplane, muzeja, CJB Istočno Sarajevo, novu zgradu opštine, a da ništa od toga nije završeno.

Pitali smo i načelnika opštine Pale Boška Jugovića smatra li neophodnim nabavku pomenutih vozila u vremenu povećanja životnih troškova, a čim stigne odgovor na našu adresu, isti ćemo objaviti.

Opština Pale ima oko 22.000 stanovnika među kojima je oko 1.100 srednjoškolaca i 2.300 osnovaca. Budžet Opštine Pale je u 2020. godini iznosio je oko 17 miliona KM od čega oko 3,6 miliona KM odlazi na plate zaposlenih.

Autor: Sanja Vasković

 

1 thought on “Opština Pale u ovoj godini planira nabavku tri vozila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *