Pored postojećeg, načelnik opštine Pale gradi novi objekat u svojoj mjesnoj zajednici Mokro

Mjesne zajednice u Palama godinama vode borbu za uslovne prostorije za održavanje sjednica savjeta mjesnih zajednica, skupove građana i organizovanje izbornog procesa, s druge strane,  načelnik opštine Pale Boško Jugović u svojoj mjesnoj zajednici Mokro pored postojeće, namjerava graditi novu zgradu mjesne zajednice i to za skoro 800 000 KM.

Naime, opština Pale nedavno je raspisala tender  vrijedan 649.572,65 KM bez PDV-a za izgradnju objakta mjesne zajednice Mokro.

U tenderskoj dokumentaciji detaljno je navedeno kako taj objekat treba izgledati, a rok za završetak radova je 150 dana od dana uvođenja izvođača u posao, piše portal Pratimotendere.ba.

Ono što je sporno jeste da se od ponuđača traži da dostave spisak od najmanje dva uredno izvršena ugovora, sličnog ili istog karaktera iz oblasti visokogradnje, čija pojedinačna vrijednost prelazi 760.000 KM s PDV-om u posljednje tri godine.

“Na ovaj način se značajno ograničava konkurencija, što dalje smanjuje mogućnost da ugovorni organ, u ovom slučaju Opština Pale, potroši što je moguće manje novca za ove radove.  No, ono što je još bitnije jeste da je prekršen zakon. Prema Uputstvu za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda, jasno je naznačeno da, kada se traži dokaz o izvršenju više ugovora, njihov zbirni iznos ne smije biti viši od procijenjene vrijednosti nabavke. U ovom slučaju, zbirni iznos je duplo viši u odnosu na procijenjenu vrijednost, što jasno upućuje na kršenje zakona”, piše Pratimotendere.ba.

Ako već postoji zgrada mjesne zajednice Mokro koja je mogla biti renovirana, zašto je potrebno graditi novu i izdvojiti značajan dio sredstava, dok druge brojnije mjesne zajednice ili nemaju nikakav objekat, ili su prostorije potpuno neuslovne.

Takav slučaj je sa prostorijama mjesne zajednice Dušanovo, koja nema struju, grijanje, krov prokišnjava, a prostorije su potpuno ruinirane zbog nebrige opštinskog rukovodstva Pala.

Postavlja se pitanje da li je opština Pale mogla izdvojiti dio sredstava kako bi pokrili objekat koji prokišnjava?

Ovakva odluka manjeg broja opštinskih funkcionera je diskriminirajuća, smatraju mještani Pala.

Mi građani Dušanova s pravom se pitamo zašto smo i čijom odlukom svrstani u građane drugog, ili trećeg reda”, izjavio je za SPIN Info jedan od mještana Dušanova.

 S obzirom da opština Pale od ponuđača traži da dostave spisak od najmanje dva uredno izvršena ugovora, sličnog ili istog karaktera iz oblasti visokogradnje, postavlja se pitanje koja će firma izvoditi radove na izgradnji nove zgrade mjesne zajednice u Mokrom.

SPIN Info pisao je i o nabavci automobile za potrebe Skupštine opštine Pale, a tražene specifikacije mogu upućivati na to da je određeni model nezakonito „nacrtan riječima”, navodi se na portalu Pratimotendere.ba.

Između ostalog, traži se vozilo s višefunkcijskim kožnim grijanim upravljačem s komandama, što znači da će dok drugi nemaju grijanje ni u svojim stanovima, jer stara toplana ne vrši isporuku grijanja, a nove nema ni na pomolu, paljanski funkcionere grijati ruke za volanom.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *