Pare isparile, a djeca pate u raljama biznisa i politike: Zašto kasni otvaranje dnevnog centra u Trebinju

Prije tri i po godine u akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ obezbijeđen je novac za izgradnju novog dnevnog centra za djecu s poteškoćama  u Trebinju, ali taj centar ni do danas nije otvoren.

Piše: Milkica Milojević/Srpska info

 

Tekst Srpskainfo o ovoj temi izazvao je brojne reakcije, u kojima se najčešće spominje ime Mijata Šarovića.

 

Šarović je osnivač i dugogodišnji direktor trebinjskog Udruženja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju „Sunce nam je zajedničko“, u čijoj je nadležnosti i dnevni centar.

 

Djeca na “raspustu”

 

Pojedini roditelji djece s teškoćama i odbornici opozicije tvrde da je upravo Šarović odgovoran što je izgradnja novih prostorija centra, i to samo prvog sprata, završena tek u septembru prošle godine.

 

Posebno mu zamjeraju što dnevni centar ni do danas nije opremljen i useljen, iako je za tu namjenu, kako tvrde neki od naših sagovornika, iz različitih izvora prikupljeno oko milion i po maraka donacija.

 

– Ne znam šta je u pitanju, ali novog centra nema, a koliko vidim, ni para nema. Stare prostorije su neuslovne i djeca se u njima pate, ali su sad i one zatvorene, i to na 40 dana. I šta sad da rade roditelji koji su zaposleni, kud će s djecom 40 dana – kaže Ubavka Dakić, majka Nebojše Dakića (20), mladića koji je godinama korisnik Centra.

 

Mijat Šarović tvrdi da će djeca biti 40 dana na “raspustu”, upravo zato da bi se, tokom ljeta, unijele nove stvari, ali i preselio namještaj i oprema iz starih prostorija centra u novoizgrađene.

 

– Dakle, u septembru se vidimo u novim prostorijama – poručio je Šarović.

 

Otvoreno pismo i komplikovana računica

 

On je ranije za Srpskainfo rekao da se izgradnja otegla zbog „bankrota izvođača radova“, a da se preseljenje čeka već skoro 10 mjeseci, jer su htjeli da „obezbijede najbolju novu opremu“, ali i da se „definiše status dnevnog centra“.

 

– Naslušali smo se mi obećanja, i njegovih i gradonačelnikovih: te biće za tri mjeseca, te samo što nije. A i priča o nabavci nove opreme smo se naslušali, a sad će, eto, prenositi stare stvari. Pa zar to nisu mogli uraditi još prošle jeseni – pita Ubavka Dakić.

 

Ipak, to prošle jeseni nije urađeno, iako su roditelji i djeca preseljenje u novo zdanje iščekivali kao ozebli sunce.

 

U međuvremenu, Ubavka Dakić je, uz podršku još nekoliko roditelja, koji se ne usuđuju da javno progovore, preko odbornika opozicije uputila otvoreno pismo odbornicima Skupštine grada Trebinja.

 

U tom pismu je upozorila kako se djeca, kojoj je zbog teškoća u razvoju neophodna cjelodnevna njega ili pažnja, zlopate u neuslovnim prostorijama starog centra, dok novo zdanje zvrji prazno i neopremljeno.

 

– Zimus su zbog hladnoće, zbog temperature od tri stepena, zatvorili dnevni centar. A poslije, kad je ugrijalo, jedva su čekali da djecu opet pošalju kući, jer u starim prostorijama nema klime –  kaže Dakićeva za Srpskainfo.

 

Traži da se s djecom adekvatno radi, da ona borave u čistim prostorijama i da imaju pristojnu ishranu tokom boravka u centru.

 

– Mislim da ne tražim mnogo, za moje i za svu drugu djecu. Uostalom, samo u akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ prikupljeno je 627.000 KM za izgradnju našeg centra, onda je navodno i grad dodao 300.000 KM, a kad se doda vrijednost zemljišta, koje je takođe donirao grad, te brojne druge donacije i novac iz projekata, ispada ja je prikupljeno oko milion i po maraka – kaže Ubavka Dakić.

 

Duplo više zaposlenih nego djece

 

Dajana Milišić, šefica opozicionog Kluba Za red i pravdu u Skupštini rada Trebinja, podsjeća da se Grad i Udruženje već odavno prepucavaju oko toga da li će novi dnevni centar biti javna ustanova ili će raditi u sklopu Centra za socijalni rad.

 

– Dok se oni nadmudruju, djeca su zanemarena. Već dvije godine stari dnevni centar je stiješnjen u uskom pojasu, oko objekta je gradilište, non stop se čuje čekićanje, bušilice, rušenja. O ishrani djece tokom boravka u udruženju da ne govorim. Zamislite šta ovakvi uslovi učine djeci koja imaju autizam ili epilepsiju – kaže Milišićeva.

 

Ona tvrdi da je zbog loših uslova djece u centru sve manje i da ga dnevno posjeti jedva desetak korisnika od oko 60 djece i mladih koji imaju potrebu za ovakvom podrškom.

– Da je sreće, već godinama bi novi objekat dnevnog centra bio u funkciji, a centar bio imao stručno rukovodstvo koje nije politički politički angažovano – poručuje Milišićeva.

 

Dodaje da bi se na spratu novog objekta dnevnog centra mogla oformiti škola za djecu sa poteškoćama, kakva u RS postoji samo u Banjaluci, što bi deci i te kako olakšalo obrazovanje.

 

Međutim, u fokusu Udruženja nije obrazovanje nego biznis, kao vid inkluzije.

 

Šarović se hvali da su u sklopu dnevnog centra aktivne radionice za izradu suvenira i slični programi, te da je u Udruženju zaposleno 19 radnika, među kojima su i osobe s invaliditetom i roditelji djece korisnika.

 

Njegovi oponenti poručuju da bi sa duplo više zaposlenih nego korisnika mogli pružiti mnogo više.

 

Obje struje se međusobno optužuju za „političko manipulisanje“.

 

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske

 

Da politika nije po strani svjedoči i činjenica da je izvršni direktor udruženja, Mijat Šarović, potpredsjednik Ujedinjene Srpske, stranke iz vladajuće koalicije.

 

– Nisam ja od toga imao bog zna kakvu korist, osim što sam, dok sam bio odbornik, mogao zagovarati izgradnju novog dnevnog centra. Uostalom, uskoro napuštam politiku, odlazim iz Ujedinjene Srpske i neću pristupiti nijednoj drugoj stranci – rekao je Šarović za Srpskainfo.

 

ŽALE SE NA DISKRIMINACIJU I ZASTRAŠIVANJE

 

Ubavka Dakić se više puta javno požalila da su ona i njeno dijete na udaru diskriminacije zbog njenih istupa na društvenim mrežama i lokalnim portalima.

 

– Godinama se ružno priča o meni, utiče se na roditelje druge djece da se ne viđaju sa mnom, čak se napadaju i roditelji koji lajkuju objave na mom Fejsbuk profilu. Došlo je dotle da sam dobila čak i prijetnju da će me protjerati iz Trebinja – kaže Ubavka Dakić.

 

Ipak, najteže joj je, kaže, palo to što su drugu djecu koja pohađaju dnevni centar ubjeđivali da se ne druže s njenim sinom i da ne dolaze kod njega na rođendane.

 

– Znači, direktor Udruženja diskriminiše moje dijete i kad dijete pošaljem u centar nisam sigurna za njega – kaže Dakićeva i navodi da se zbog svega obratila i instituciji Ombudsmana BiH.

 

Odbornica Dajana Milišić kaže da ovaj slučaj nije usamljen i da se nekoliko roditelja anonimno žalilo njoj i njenoj stranci zbog diskriminacije, ucjena i zastrašivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *