Revizija Opštine Foča – do sada najviše nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti

Opština Foča dobila je dosad daleko najveći broj revizorskih preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti – čak njih 20. Poređenja radi – samo još 4 od 38 institucija u kojima je dosad provedena finansijska revizija za 2021. imaju dvocifren broj preporuka.

Poslije skoro mjesec i po pauze (nakon što je 02.06. objavila izvještaj za Ministarstvo energetike i rudarstva), Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske 14. jula je objavila novi izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji za 2021. – za Opštinu Foča.

Ova institucija je, na svoj način, najlošija od 38 dosad revidiranih.

Opština Foča dobila je daleko najveći broj revizorskih preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti – čak 20, (Poređenja radi – samo još 4 od pomenutih 38 imaju dvocifren broj preporuka) i jedna je od 9 revidiranih institucija koje su za finansijsku reviziju za 2022. dobile mišljenje s rezervom za obje komponente finansijske revizije – i za finansijske izvještaje i za usklađenost sa zakonima i drugim propisima.

Kod ove revidirane institucije revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske detektovali su kršenje nekoliko pravilnika, te, Zakona o radu i Zakona o javnim nabavkama.

Opština Foča, naime, praktikuje raširenu pojavu u ovdašnjim institucijama (uključujući i najviše institucije vlasti) da se ljude angažuje po ugovorima o djelu za poslove koji predstavljaju redovnu djelatnost u tim institucijama, odnosno koje bi trebalo da obavljaju stalno zaposleni, koji za njih dobijaju platu.

Nabavke u visini od 197.984 KM, kod Opštine Foča, vršene su bez planiranja i donošenja posebnih odluka za pokretanje postupaka javnih nabavki.

Kod Opštine Foča se radi o ugostiteljskim i kulturnim uslugama, održavanju vozila, osiguranju vozila i zaposlenih, uslugama štampanja, informisanja i medija, računara, rezervnih dijelova za računare, auto guma, dodatnih količina kancelarijskog materijala, goriva i dodatnih radova na uređenju gradske pijace, radova na trgu, rekonstrukcije krova, uređenje prostora kod zgrade suda i sanacije lokalnih puteva.

Takođe, u Opštini Foča nabavke radova pojedinačne vrijednosti iznad zakonom propisanog iznosa vršene su dijeljenjem predmeta nabavke, odnosno direktnim sporazumom i to za nabavku radova na izgradnji javne rasvjete, asfaltiranju i sanaciji puteva i trotoara, što takođe nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

IZVOR: Trebinje 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *