Пет. дец 1st, 2023

Sirius 2010“ od Službe predsjednika RS dobio 400.000 KM

Od početka godine Služba predsjednika RS ovoj IT kompaniji povjerila je tri posla vrijedna 394.267 KM. Nakon izbacivanja „Prointera“ iz partnerskih ugovora svjetskih IT kompanija, ni ostali SNSD predstavnici institucija i direktori javnih preduzeća nisu ravnodušni na „Siriusove“ ponude. Od početka godine firma je registrovala 26 ugovora vrijednih 3.437.785 KM.

 

Piše: Žana Karić Gauk/Zurnal

 

Nakon što je „Prointer“, firma povezana porodicom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, na tenderima pribilježila čak 960 ugovora vrijednih 280.101.656 KM sa PDV-om, a ove godine samo od Službe predsjednika, ne obazirući se na sukob interesa, dobila dva posla od 255.042 KM, na red za ozbiljnije porodično-budžetsko djelovanje došla je i ona iz sjene – „Sirius 2010“. Od početka godine Predsjednik RS ovoj IT kompaniji povjerio je tri posla vrijedna 394.267 KM.

 

Po principu već prekaljene tenderske uspješnice, i „Sirus 2010“ bio je jedini ponuđač.

 

U prvom pozivu Službe predsjednika RS traženo je održavanje IT infrastrukture. Kako je „Sirius“, kao jedini kvalifikovan, taj posao radio i 2020. i 2022, nije bilo razloga da tako ne nastavi i u ovoj godini. Ugovor sklopljen 20. februara bio je vrijedan 139.225 KM.

Već u junu ukazala se prilika za novi budžetski odliv na račun ove privatne firme. Za programski paket softver pristigla ponuda bila je vrijedna 40.950 KM. Na potpise se nije dugo čekalo, posao je zaključen 2. juna.

Samo 19 dana kasnije uslijedio je i treći ugovor. Za isporuku kancelarijske i računarske opreme u roku od 60 dana, zanimljivo, od svih ponuđača u Bosni i Hercegovini spreman je bio samo „Sirius“. Građani su ovu isporuku platili 233.998 KM.

Nakon izbacivanja „Prointera“ iz partnerskih ugovora svjetskih IT kompanija, ni ostali SNSD predstavnici institucija i direktori javnih preduzeća nisu ravnodušni na „Siriusove“ ponude. Od početka godine firma je registrovala 26 ugovora vrijednih 3.437.785 KM.

Kako zaposleni u javnom sektoru ne odustaju od stare prakse štampanja enormnih količina papira, tako njihovi šefovi intenzivno dogovaraju IT poslove. Najveći finansijeri „Siriusa“ ove godine bili su:

Grad Doboj, na čelu sa SNSD gradonačelnikom Borisom Jerinićem – ugovor za konzorcijum „Sirius 2010“, „Koming-pro“ i „Saša Trade“ vrijedan 1.537.114 KM;

Univerzitetski klinički centar RS na čelu sa Vladom Đajićem, predsjednikom banjalučkog odbora SNSD-a – tri ugovora ukupne vrijednosti 661.029 KM;

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kojom upravlja Dodikov kum Dragan Stanković – 169.884 KM;

Ustavni sud RS na čelu sa nekadašnjim SNSD-ovim ministrom pravde i članom partije Džerardom Selmanom – šest ugovora ukupne vrijednosti 190.958 KM;

Elektroprivreda RS, kojom rukovodi generalni sekretar SNSD Luka Petrović – 263.186 KM;

Poreska uprava RS na čelu sa Goranom Maričićem, nasljednikom aktuelne SNSD-ove ministrice finansija RS Zore Vidović – 198.900 KM;

Elektro-Bijeljina sa SNSD-ovim Markom Mihajlovićem u direktorskoj fotelji – 117.000 KM;

Fond zdravstvenog osiguranja RS i odavno SNSD-u dokazani Dejan Kusturić – 29.250 KM.


Inače, o vezama „Siriusa 2010“ i Milorada Dodika godinama su pisali i Žurnal i drugi mediji.

„’Sirius 2010′ osnivač je i ‘Zekstre’ Banjaluka, jednog od dva najveća akcionara ‘Boske’, čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija ‘Zekstra’ i ‘Delta’ iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković“, podsjetio je nedavno Capital.

U najnovijoj zavrzlami oko robne kuće u centru Banjaluke vlasništvo nad njom preuzela je firma “Kaboss pro” iz Beograda, iza koje stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije “Infinity international Group”. U sklopu ove grupe posluje i “Prointer”, firma s kojom, kako je priznao Milorad Dodik, „sarađuje“ njegov sin Igor.

OZBILJAN IT POSAO ZA FIRMU BEZ WEB STRANICE

„Siriusov“ tenderski uspon nije nepoznanica. Još 2017. godine Capital je pisao da je Poreska uprava RS za integrisani informacioni sistem firmi do tog momenta isplatila 10,1 milion KM.

„Prema ugovorenim obavezama i po okončanju ovog posla, beogradskom i banjalučkom ‘Prointeru’ i ‘Siriusu 2010’ dužna je da isplati još 6,6 miliona KM. Ako se tome doda i 730.879 KM koliko su teški ovogodišnji IT tenderi, računica je jasna – savremeni IT sistem građane RS koštaće 17,4 miliona KM“, pisao je portal.

Priča o SAP integrisanom informacionom sistemu traje još od 2012. godine kada je potpisan ugovor sa grupom ponuđača koju su činili „Program“ iz Beograda i „Sirius 2010“ iz Banjaluke za nabavku neophodnih licenci. Sve je koštalo oko 5,7 miliona KM.

Međutim, iste godine za implementaciju softverskih licenci potpisan je i ugovor sa firmom „S&T Serbia“ iz Beograda vrijedan oko 5,5 miliona KM. Po tom ugovoru, a po završenim poslovima, ovoj firmi isplaćeno je oko 2,7 miliona KM. Kako „S&T Serbia“ nije ispunio sve obaveze, a i ugovor je istekao 17. septembra 2016, PU RS je pokrenula spor protiv ove firme.

„U 2017. godini potpisan je ugovor za nastavak implementacije integrisanog sistema sa konzorcijumom firmi kojeg čine ‘Sirius 2010’ Banjaluka, ‘Prointer ITSS’, ‘Prointer ITSS’ Beograd, koji je, pored neimplementiranih funkcionalnosti iz prethodnog ugovora obuhvatio i nove funkcionalnosti. To podrazumijeva implementaciju jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i fiskalnog registra nepokretnosti, što je uticalo na rast prvobitne cijene projekta. Taj ugovor je ugovor je potpisan na ukupan iznos od 7,1 milion KM bez PDV-a, od čega je dosad realizovano 1,5 miliona KM bez PDV-a“, naveli su tada u Poreskoj upravi.

Interesantno je, međutim, da IT firma “Sirius 2010”, s kojom je PU RS potpisala milionski ugovor za jedan od najsavremenijih sistema, te 2017. nije imala svoj web sajt.

Osnovana je deset godina ranije i imala je tek jednog do dva radnika. U prošloj godini, prema finansijskim izvještajima, bilo ih je 14 . Prihodovala je 5.450.2014 KM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *