Umjesto završetka studentskog doma u Lukavici, skoro milion maraka za nepredviđene radove

U toku je izgradnja novog studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu za koji je do sada izdvojeno skoro devet miliona maraka budžetskih sredstava. Studentski dom je trebalo da bude završen još prošle godine, umjesto toga- dodatnih 800.000 KM (bez PDV-a) za nepredviđene radove.

 

Piše: Sanja Vasković

 

O izgradnji zgrade za potrebe studentskog doma u Lukavici, opština Istočno Novo Sarajevo, govori se godinama unazad, s obzirom da su uslovi u kojima svih ovih godina borave studenti jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj izuzetno loši.

 

Radovi na Izgradnji nove zgrade za potrebe studentskog doma u Lukavici 2018. godine procijenjeni su u vrijednosti od 5.128.205  KM (bez PDV-a), zbog čega je Vlada Republike Srpske iste godine odobrila šest miliona maraka. Ali, neko je u međuvremenu procijenio da je isplativije kupiti staru zgradu i zemljište i adaptirati je, nego izgraditi novu.

 

Opština zgradu prodala privatnom licu- Vlada kupila od istog lica

 

Kupovina zgrade u ulici Stefana Nemanje, koštala je dodatnih  1.500.000,00 KM.  Tadašnji vršilac dužnosti direktora Studentskog centra u Lukavici Branko Popović i predstavnici preduzeća “Pavgord” d.o.o. iz Foče,  firme koja godinama uspješno sklapa poslove sa javnim institucijama, 2020. godine potpisali su ugovor o kupovini zgrade za potrebe doma. Na oglas je, kako je navedeno, pristigla samo ponuda “Pavgord” d.o.o. sa cijenom zgrade i zemljišta.

 

Opštinski odbor SDS-a Istočno Novo Sarajevo tvrdio je tada da se rukovodstvo te opštine, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, bavi malverzacijama prilikom kupovine zgrade za izgradnju Studentskog doma u Istočnom Sarajevu.

 

Najprije je Opština Istočno Novo Sarajevo privatnom licu prodala zgradu u vlasništvu Opštine za 520 hiljada maraka. Navode da ništa ne bi bilo sporno da tu istu zgradu kasnije nije kupila Vlada Republike Srpske za potrebe izgradnje studentskog doma i to za milion i po maraka, saopštili su iz SDS-a u izjavama za medije te 2020. godine.

 

Tadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, a sadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić negirao je optužbe tvrdeći da je sve transparetno, no kako god, već je do tada građane Republike Srpske studentski dom koštao skoro devet million maraka, s obzirom da je Vlada ponovo  2019. odobrila dodatnih milion i po maraka za opremanje doma koji tada nije bio ni započet. Dodatno, opština Istočno Novo Sarajevo svojim sredstvima finansirala je izradu projekta.

 

Za kratko vrijeme povećana procijenjena vrijednost radova

 

U planu javnih nabavki Studentskog centra za 2021. godinu procijenjena vrijednost radova na izgradnji, odnosno adaptaciji studentskog doma iznosila je 3.735.000,00 KM i planirana za april iste godine, da bi izmjenama i dopunama plana procijenjena vrijednost u međuvremenu porasla na 4.399.078 maraka. 

 

plan javnih nabavki 2021.

 

Izmjene i dopune plana javnih nabavki 2021.

 

Odluka o izboru najboljeg ponuđača donijeta je u septembru 2021. godine, a za izvođača radova izabrana je grupa ponuđača na čelu sa firmom RADIS d.o.o koja je gradila dijelom i pozorište,  vještačko jezero i mnoge druge projekte na području ove opštine. Uz RADIS su i firme “Unigradnja” Sarajevo i “TI- Termoenergetski inžinjering” Sarajevo. 

 

 

Nakon provedene procedure javne nabavke konačna cifra iznosila je 4.159.638. KM zbog ponuđenog popusta od 5% kao najpovoljnijem ponuđaču. Rok za završetak radova bio je šest mjeseci, ali se u adaptaciju zgrade krenulo tek šest mjeseci kasnije, odnosno u februaru 2022. godine.

 

Skoro milion za dodatne nepredviđene radove

 

Iz JU StudentskI centar Lukavica planirali su u 2022. godini 1.282.051 KM (bez PDV-a) za nabavku namještaja i ostale opreme za studentski dom.

 

Umjesto planirane javne nabavke vezano za smještaj, s obzirom da je prošlo više od godinu dana od kada traju radovi na izgradnji studentskog doma, Studentski centar Lukavica, na čelu sa v.d. direktorkom Aleksandrom Bjelica, koja je ujedno odbornica u lokalnom parlamentu, donosi odluku da pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja izdvoji dodatnih 819.520 maraka bez PDV-a što je oko 950.00 sa PDV-om za nepredviđene i dodatne radove rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje administrativnog objekta sa promjenom namjene u objekat za smjestaj studenata.

 

 

Bjelica : 5 800 000 košta izgradnja studentskog doma sa svim nepredviđenim radovima

 

Vršilac dužnosti direktora JU Studentski centar Lukavica Aleksandra Bjelica kaže za Spin INFO da je izgradnja studentskog doma sa nepredviđenim radovima koštala 5 800 000 KM. 

 

“Izvođač radova kada je ušao u sve radove koji su predviđeni, tek su tad naišli na probleme, zgrada je takva kakva jeste, onda smo morali da provedemo javnu nabavku. Sve skupa je koštalo pet miliona i osamsto. A šest miliona je prije nekih 7-8 godina odobreno, a svi smo svjedoci svih poremećaja na tržištu”, kaže Bjelica.

 

Na našu konstataciju o čestim zloupotrebama dodatnih radova kako bi se izvuklo što više novca iz javnih institucija, Bjelica kaže da o tome odlučuju građevinski stručnjaci.

 

“Nama je nadzor Direkcija za (obnovu) i izgradnju RS, što je državna institucija i tu su svake sedmice”, kaže direktorka napominjući da je samo čišćenje unutrašnjosti zgrade oduzelo najviše vremena zbog čega studentski dom nije završen u predviđenom roku. Ujedno najavljuje da bi radovi na izgradnji ovog kapitalnog projekta mogli biti gotovi u avgustu ove godine.

 

Da li u avgustu, ili sljedeće godine izgradnja studentskog doma će biti završena, ostaje jedino pitanje ko će boraviti u njemu s obzirom da iz godine u godinu Srpska ima sve manje studenata.

2 thoughts on “Umjesto završetka studentskog doma u Lukavici, skoro milion maraka za nepredviđene radove

  1. To je vojna zemlja
    Zasto se krije I ne govori da postoji veto ministarstva odbrane na svo zemljiste,koje je sad gradjevinsko,osim privatnog I da ne moze se prevesti imovina u gruntu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *