Neispunjeno obećanje- Studentski dom u Lukavici još uvijek nije završen

Studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu koji se obećava godinama, a koji je konačno počeo da se gradi, odnosno da se adaptira postojeća zgrada, započet je u februaru 2022. godine. Izvođač radova je firma “Radis” Istočno Novo Sarajevo, a rok za završetak radova deset mjeseci. Ni u avgustu 2023. radovi nisu završeni. Po svemu sudeći, studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu će i narednu akademsku godinu dočekati u neadekvatnim uslovima postojećih domova, o čemu je SPIN Info u više navrata pisao.

 

Umjesto završetka doma u Lukavici, JU Studentski centar je u 2022. godini planirao dodatnih 1.282.051 KM (bez PDV-a) za nabavku namještaja i ostale opreme za studentski dom. Ukupna vrijednost dosadašnjih radova na adaptaciji zgrade za potrebe studentskog doma u Lukavici iznosi oko devet miliona maraka.

 

Probijen novi rok za završetak radova

 

U razgovoru za SPIN Info direktorka JU Studentski centar Lukavica, Aleksandra Bjelica prije par mjeseci izjavila je da se završetak radova na izgradnji studentskog doma očekuje u avgustu. Naši novinari obišli su radove, a na mjestu izgradnje nisu zatekli nikoga od radnika. Zašto se stalo sa radovima, građani ne znaju.

 

Podsjećamo, kupovina zgrade u ulici Stefana Nemanje, koštala je  1.500.000,00 KM.  Tadašnji vršilac dužnosti direktora Studentskog centra u Lukavici Branko Popović i predstavnici preduzeća “Pavgord” d.o.o. iz Foče,  firme koja godinama uspješno sklapa poslove sa javnim institucijama, 2020. godine potpisali su ugovor o kupovini zgrade za potrebe doma. Na oglas je, kako je navedeno, pristigla samo ponuda “Pavgord” d.o.o. sa cijenom zgrade i zemljišta.

 

Opštinski odbor SDS-a Istočno Novo Sarajevo tvrdio je tada da se rukovodstvo te opštine, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, bavi malverzacijama prilikom kupovine zgrade za izgradnju Studentskog doma u Istočnom Sarajevu.

 

Najprije je Opština Istočno Novo Sarajevo privatnom licu prodala zgradu u vlasništvu Opštine za 520 hiljada maraka. Navode da ništa ne bi bilo sporno da tu istu zgradu kasnije nije kupila Vlada Republike Srpske za potrebe izgradnje studentskog doma i to za milion i po maraka, saopštili su iz SDS-a u izjavama za medije te 2020. godine.

 

Tadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, a sadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić negirao je optužbe tvrdeći da je sve transparetno, no kako god, već je do tada građane Republike Srpske studentski dom koštao skoro devet million maraka, s obzirom da je Vlada ponovo  2019. odobrila dodatnih milion i po maraka za opremanje doma koji tada nije bio ni započet. Dodatno, opština Istočno Novo Sarajevo svojim sredstvima finansirala je izradu projekta.

 

Da li će i kada dom biti spreman za useljenje ostaje nepoznato. Predstavnici studenata nisu se oglašavali, niti postavljali pitanje završetka radova. Ostaje još važnije pitanje ko će boraviti u njemu s obzirom da iz godine u godinu Srpska ima sve manje studenata. Na Univerzitetu u Istočnom sarajevu smanjen je broj studenata za oko 1000 u odnosu na prošlu godinu. A poražavajući je i podatak da oko 16 000 studenata iz Republike Srpske trenutno studira u susjednoj Srbiji.

 

Umjesto završetka studentskog doma u Lukavici, skoro milion maraka za nepredviđene radove

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *