Vlada izdvaja milione iz budžeta RS za akcije propalog „Mofasa“

Vlada Republike Srpske pregovara sa suvlasnicima „Mofasa“ iz Istočnog Sarajeva o kupovini njihovog udjela u ovom preduzeću, kako bi spriječila stečaj, koji ovi suvlasnici traže, saznaje CAPITAL.

Preduzeće „Mofas“, koje je Vlada RS prije šest godina formirala sa investitorima iz Njemačke i Tešnja na imovini nekadašnjeg „Famosa“, nalazi se pred likvidacijom.

Firma ne radi već nekoliko mjeseci, radnici platu nisu primili od juna, a Vladini strateški partneri žele da preduzeće što prije ide u stečaj ili likvidaciju.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnijeli su 16. avgusta navodeći kao razlog platežnu nesposobnost.

U Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu za CAPITAL su potvrdili da sud još nije donio odluku u vezi sa ovim prijedlogom.

Zbog najave gašenja firme i dugovanja prema njima, radnici su nekoliko puta u proteklom periodu protestovali, ali pomoć ni privatnih vlasnika niti od Vlade, kao jednog od suvlasnika preduzeća, nisu dobili.

Nakon brojnih neispunjenih obaćenja, iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS im je rečeno da će pokušati otkupiti dio od vlasnika iz Njemačke i Tešnja.

Kako saznajemo, juče je o tome održan sastanak predstavnika ministarstva sa ova dva investitora.

Radnici isključeni iz pregovora

„Imali su juče sastanak u Istočnom Sarajevu, ali mi nismo bili pozvani. Nemamo nikakvih detalja. Smatramo da je sastanku trebalo da prisustvuje i neko iz preduzeća, ako je cilj održavanje proizvodnje“, potvrdio je za CAPITAL predsjednik Sindikalne organizacije „Mofasa“ Zoran Lazarević.

Kazao je da firma ne radi već tri mjeseca, a da imaju informacije da neće raditi još najmanje toliko.

„Pita li se neko kako ovi radnici preživljavaju. Platu nismo primili četiri mjeseca, jedino smo nedvano dobili od grada jednokratnu pomoć“, dodao je Lazarević.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a da li i pod kojim uslovima planiraju kupiti većinski udio u „Mofasu“.

Da Vlada, ipak, pregovara sa suvlasnicima potvrdio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić koji je uključen u to.

Kazao je da je kao predstavnik lokalne zajednice zainteresovan da preduzeće radi i da smatra da se može postići dogovor sa vlasnicima, ali više detalja nije želio da otkriva.

CAPITAL saznaje da bi problem mogla da bude cijena s obzirom na to da oni traže između dva i tri miliona KM za svoj udio, kao i na koji način bi pravno to moglo da se riješi. Kao jedna od mogućnosti spominje se da Vlada osnuje preduzeće koje bi kupilo taj udio.

Ministarstvo privrede i preduzetništva je ranije saopštilo da su vlasnici privatnog kapitala u više navrata pokazali nekooperativnost i da nisu opravdali ni utrošak finansijske pomoći koju su dobili.

Preduzeće „Mofas“ je prije šest godina Vlada RS formirala sa investitorima iz Njemačke i Tešnja na imovini nekadašnjeg giganta „Famosa. U novoformiranom preduzeću 49 odsto vlasništva ima „Famos“, koji je u većinskom vlasništvu RS, firma „Paul Bernhardt“ ima dva odsto, njen vlasnik Otte Dirk 24 odsto, dok Šefik Husaković iz Tešnja ima 25 odsto.

Ovi investitori su nedavno najavili likvidaciju preduzeća, kojoj se radnici protive i pozivaju Vladu u pomoć.

IZVOR: CAPITAL/ M. Čigoja Ljubojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *