Spomenik ženi borcu Radojki Lakić na Vracama još uvijek nije restauriran

Koliko vlasti Bosne i Hercegovine, odnosno njene institucije njeguju kulturu sjećanja govori i oštećen spomenik na Vracama kod Sarajeva posvećen učesnici Narodnooslobodilačke borbe i narodnom heroju Jugoslavije Radojki Lakić. Naime, ova žena borac  osuđena je na smrt i streljana 28. septembra 1941. godine na Vracama u Sarajevu. Sahranjena je u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, a na mjestu njenog pogubljenja podignuta je spomen-ploča, djelo poznatog vajara Alije Kučukalića. Spomen-ploča još uvijek nije restaurirana odnosno odlomljena je ruka na spomeniku.

Rođena je 12. oktobra 1917. godine u Skender- Vakufu. Još kao učenica bijeljinske gimnazije, gdje je kasnije živjela, pristupila je revolcionarnom omladinskom pokretu i 1935. godine postala članica Savez komunističke omladine Jugoslavije. Po dolasku na Beogradski univerzitet nastavila je političku aktivnost u okviru studentskog revolucionarnog pokreta i njegovih raznih udruženja. Za vrijeme raspusta, odlazila je u Bijeljinu i Sarajevo, gdje je takođe politički djelovala. Za vrijeme studija bila je u teškom materijalnom položaju, a zbog nerazumijevanja roditelja za njen revolucionarni rad odbila je da prima njihovu materijalnu pomoć i zaposlila se.

Pošto su poslije napada Njemačke na Sovjetski Savez počele organizovane akcije hapšenja komunista, Radojka je po zadatku Partije, da bi izbjegla hapšenje, od strane ustaša, koji su je u nekoliko navrata tražili, otišla u Sarajevo. Odmah po dolasku u Sarajevo, posvetila se ilegalnom partijskom radu i uključila se u pripreme za ustanak. Poslije hapšenja vodećih komunista Sarajeva od strane ustaške policije, Radojka je preuzela funkciju sekretara partijske ćelije na Baščaršiji i u najtežim uslovima nastavila sa ilegalnim radom. Oblačila je muslimanski zar, često menjala stanove i živjela pod lažnim imenom. Početkom septembra 1941. godine, obučena u muslimansku nošnju sa legitimacijom na ime Marije Hodak, naišla je na policijske agente koji su je pretersli na ulici. Prilikom pretersa u njedrima su pronašli proglase KPJ za dizanje ustanka i umnožene dijelove Istorije SKP. Poslije hapšenja odvedena je u ustaški zatvor, gde je bila podvrgnuta mučenju. Pošto ništa nije priznala, izvedena je na sud. Osuđena je na smrt i streljana 28. septembra 1941. godine na Vracama u Sarajevu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *